Kanadagåsar ...gäss.


06.42 Busshållplats i Sverige
"Ååh imorse var det tungt att gå upp" Jag slår mig ner på sitsen i kuren.
"Jo, nästan extra tungt idag" Flickan jag brukar prata med lutar sig mot väggen och suckar.
"Ja, jag kom inte upp förrän halvsju idag" Jag ser på hennes skor, de ser så sköna ut.
"Jag gick upp fem i halv" Hon tänder en cigarett, hon som aldrig brukar röka på morgonen.

06.49 Ett stråk gäss skriker över Busshållplatsen
"Nu är det vår!" Jag reser mig upp och ser efter fåglarna.
"Ja det är väl det" Vi står bredvid varandra och ett par minuter senare kommer bussen, sen som vanligt.



Kanadagåsar
Kanadagås Branta canadensis

Utbredning

Kanadagåsen har införts från Nordamerika till Europa och Nya Zeeland. Den skandinaviska stammen är flyttande. Södra Sverige, Danmark och norra Tyskland är vinterkvarter för de svenska och finska kanadagässen.

Kännetecken
Kanadagåsen som kan väga upp till 5 kg har en brunaktig fjäderdräkt med ljusare undersida svart hals och vita kinder. Under häckningssäsongen hittar man dem i par, intill stora sjöar eller floder. De bygger sina bon som de klär med torra löv och gräs på öar i träskmarkerna

Föda
Under höst och vinter finner kanadagåsen sin föda på jordbruksmark och odlade vallar. Lokalt häckar gässen i stadsparker och betar då på gräsmattor. Från många håll rapporteras om ökande skador på gröda. Det förekommer också problem i parker och vid sjöar där gässen förorenar genom sin spillning.

Fortplantning
Honan lägger 5-6 ägg som hon ruvar själv, under ruvningen håller hanen vakt i närheten och driver bort inkräktare. När ungarna lämnar boet slår sig familjerna samman i stora flockar och flyger söderut.

Övrigt
Den tidigare snabba ökningen tycks ha trappats ner och beståndet förefaller inte längre öka.

källa:
Jaktporten


Morbida tankar

På bussen igår satt jag och tänkte på, hur man egentligen gör sig av med en kropp.
Inte för att jag varken har eller har tänkt döda någon, men det försvinner ju folk hela tiden och hittas aldrig, samtidigt som vissa hittas för att de bara kastats någonstans och mördaren hittas och allt är frid och fröjd blabla det var inte det här jag skulle prata om.

Hur man kan göra sig av med en kropp: Jag tror helt klart på styckning. Om jag hade haft ihjäl någon hade jag velat stycka personen ifråga och kastat den i omgångar. Själva styckningsarbetet hade förstås varit tungt, det inser jag, men får inte det vara lite straff för det dumma man ställt till med?
Att sedan frysa in allt och kasta i omgångar, det är där tålamodet testas. Att hela tiden smyga ner lite i sina vardagssopor, lite här och lite där, det är inte svårt, men nervöst. Hur klarar man sig ifrån att bara dumpa allt?
Vill man påskynda processen kan man låna en hund och gå ut med den. Att kasta svarta påsar med lite tungt innehåll är det ingen som reagerar över om man bara har en jycke i koppel. Ett par små påsar per dag, sedan är det liksom rätt snabbt avklarat.

Jag är sjuk.

Tidsfördriv, någon?

Kliv in här och kolla igenom den här bloggen om ni är intresserade av reklam. Eller om ni bara har lite vanlig humor, vad vet jag. Gå i vilket fall in och kolla.


Semester?

Semesterveckan flög förbi. Mest i förkylningens tecken men också ett sting av förvirrad sorg drog genom mig. På vägen upp till Dalarna (i Grängesberg närmare bestämt) kom jag plötsligt på att jag inte har någon mormor längre. Så den enda i min släkt från den generationen är nu ett pucko. Jag har ingen snällis kvar. Tur att mina barn får bra morföräldrar.
Så jag satt där i bilen och fick orolig mage och började plötsligt nästan gråta. Min mormor är borta och trött var jag efter all körning och synd om mig var det. Sedan kom vi till Ludvika och då fick jag huvudvärk och sorgen försvann, tur var väl det på något vis.

Det var i vilket fall ett bra drag att ta med Misse upp. Det var en mycket trevlig resa både upp och ner. Även om jag på nervägen knappt kunde andas. Men bortsett från det, var det jävligt skönt att ha honom vid min sida hela veckan.

Och jag fick träffa lillebror förstås.
Och vi fick åka lite skidor!

En bra vecka alltså.
Men nu tillbaka till rutinerna, dag 2 på kontoret, vi klarar budgeten, klirr i kassan (förhoppningsvis!) och det strilar utanför fönstren. Vardag på riktigt. Ända till nästa semester, påsk va...?


Förbjudet x 2

Vet ni, i Kiel har de också övergångsställen, precis som i sverige.

Skillnaden är, att de har två röda gubbar ovanpå varandra och en grön under dem. Så att det liksom är extra mycket dags att inte gå över gatan.

Det som dock förvånar mig mest, är att ingen går mot rött! Det gör man ju jämt i det här landet, ser sig för och snubblar över gatan, förutsatt att inga bilar kommer förstås.

Men i Kiel står de snällt och väntar, hur bråttom de än har, tills att det blir grönt, men då går de, alla samtidigt.

Fascinerande.

Hälsa på mig själv

Det sprack på bussen.
Varför är det så att när jag väl gråter är det mitt i kollektivtrafiken?

Snart har jag semester!!
Det ska bli skönt att åka hem till sorgehuset.
Eller mest skönt att bara åka bort, vara ledig.

Ikväll ska jag sova hemma för första gången på säkert en månad (jag skulle inte bli förvånad).
När jag tänker på min säng så längtar jag faktiskt lite, för den är sabla skön. Men det känns lite märkligt. Som om jag ska sova över hos någon annan. Hälsa på mig själv liksom.

Märkligt.

Nu dog hon

Så.

Min mormor har dött nu.

Och jag blev nog lite ledsen ändå.


Hoppas Gud har förberett ett trädgårdsland åt henne.

Kan hon inte bara dö nu?

Så vi går och väntar lite oroligt.
Tanten bara ligger där och dör inte.
Lite skamset sitter jag på kontoret och vill att hon ska dö nu, så det går över någon gång, det här väntandet. Planeringsfreak som jag är, behöver jag veta när jag ska planera in begravningen mellan alla jobbhelger och tjugofemårskalas.

Jag ska åka till tyskland i helgen, jobba lite. Fast jag ser knappast de där resorna som jobb, så i mitt huvud är det bara tre dagar kvar till semester. På söndag, när jag kliver av båten, är jag ledig. Massa dagar. Jag och Misse åker till Falun, planerna är förhoppningsvis en eller två dagar i skidbacken, annars mest bara ledig, inga speciella planer alls. Jag ser så mycket fram emot det så jag spricker snart.

Även om mormor hänger över allt som en mörkröd skugga. Inte särskilt jobbig mer än att jag skäms lite, för att jag tycker att det nog ska bli lite skönt, när hon dör.
För att jag är lite trött på att mamma pratar om henne och suckar sådär samtidigt, varje gång. Jag vill att min mamma ska bli glad igen, som hon var förut en gång.

Glad? Ledsen? Förväntansfull? Skamsen?
Mycket på en och samma gång nu.

Dålig lista.

I min presentation på helgon.net skriver jag att min sämsta egenskap är att jag tappar ordförrådet när jag blir arg. Det är förstås inte sant. Eller, tappar ordförrådet gör jag, men givetvis har jag värre egenskaper än så. Men min sämsta..? Hur kategoriserar man sina egenskaper?
Det som andra utifrån ser som min sämsta egenskap behöver naturligtvis inte vara densamma som den jag rankar högst.

Däremot är det där med ilska / ordförråd något som jag retar mig på rätt ofta (tex de gånger jag blir arg) och därmed placerar sig den dåliga egenskapen högt.

Några andra dåliga egenskaper jag har:
-Jag säger inte till när folk irriterar mig, eller åtminstånde väldigt sällan
-Jag kan ha svårt för att, till och med för mig själv, förklara vad jag egentligen menar
-Jag vänder på mycket (t.o.m komplimanger) till min nackdel
-Jag är ganska lättlurad
-Jag har svårt att komma ihåg namn, till och med att lyssna när folk presenterar sig


Om jag skulle fundera lite till på det (tro mig, mer än fem minuer vill man inte fundera på det) så skulle jag alldeles säkert kunna komma på massa fler. Men den dåliga egenskap som faktiskt stör mig mest, är just den, den enda. Den som får mig att, inte bara när jag blir förbannad, utan vid egentligen alla känslotillstånd som är pulshöjande, får mig att tappa alla vetiga ord och bara behålla (och gärna utan paus högt rabbla) svordomar och enstaviga läten.

En dålig egenskap som bara kunde vändas till en bra om jag vore gift med en stenålderskarl. Men det är jag ju inte.

Back to basics
See You in hell
//S

p.s

Roliga meningarlistan fylls på i sakta mak:
1. Jag hör inte dig heller
2. Är det du eller jag som pratar nu?
3. Jag tycker
vi slutar diskutera nu, och helt enkelt säger att vi är överens

d.s

Listan fylls på.

Roliga-meningar-listan fylls på, så här långt har vi kommit nu:

1. Jag hör inte dig heller
2. Är det du eller jag som pratar nu?


Nu har vi två punkter, enligt Microsoft Office är det tillräckligt för att kalla det lista! Grattis oss! Vi har en lista att bygga vidare på. Kom gärna med fler förslag, jag själv tänkte inte ens igår efter jag slutat jobbet, inte på listor i vilket fall.



Min mormor håller på att dö nu.
Det känns lite märkligt. Jag är kluven i mina känslor inför detta. Dels har jag nog sörjt klart det mesta, hon är ju inte ens min mormor längre, hon är bara en gammal dammig säck.
Samtidigt känns det så betungande, hela tanken på döden. Hon har ju funnits jämt! Men nu ska hon inte finnas mer.
Kluven.

Hur tar man emot ett sådant besked från sin mamma? När mamman gråter i andra änden av luren och säger att det handlar om dagar. När man själv inte är så berörd, för det är ju ingen överraskning. Kärringen har ju redan hållt ett år längre än jag trott.
Vad säger man till sin mamma?
Jag mumlade jaha och sedan visste jag inte vad jag skulle säga. Jag kände mig som världens känslokallaste människa när jag sade att hon är ju så seg, vi har fått längre än vi skulle få redan. Min mamma hämtar andan och säger att jag har rätt, men att det är svårt att se mormor ligga där och inte äta, propparna avlöser varandra och hon har liksom redan försvunnit.

Jag vill säga men gå inte dit då
Men det säger man inte
för det är ju hennes mamma
även om jag hade inte gått dit

Lilla Mormor, du är så fin, alltid den bästa, jag hoppas bara att du inte har ont, för det förtjänar du inte.

Roliga-Meningar-Listan

Jag tänkte att jag skulle göra en lista över roliga meningar, för det finns det många.
Men jag kom bara på en mening som var riktigt rolig. Så, ladies & gents, jag presenterar, nr 1 på listan över roliga meningar:

1. Jag hör inte dig heller

En omöjlig mening egentligen, men säkert uttalad mer än en gång vid mobilsamtal.
Har ni några på lut? Fortsätt gärna så bygger vi på den allt eftersom.
Annars är den här skön:

"Pratar du tvärtom-språk nu..?"
"Nej"


Tack för idag gott folk, nu ska jag hem och skriva lista på andra bra saker.

Goda-vänner-listan

Jag läser en bok av Erlend Loe. Den heter Naiv. Super.
Den får mig att tänka lite. Böcker i allmähet får mig att tänka förstås men den här boken får mig att tänka lite på mig själv och min egen situation. I boken förekommer en del listor, vissa om helt onödiga saker men alla blir på ett eller annat sätt viktiga i sitt sammanhang.

Jag tycker om listor. Jag har alltid tyckt om listor. Till exempel tycker jag om att packa, för då får jag skriva packlista, om allt jag ska ha med mig. Jag brukar dela upp listan i två spalter, en spalt med kläder jag ska ha, antal strumpor och så, samt vissa specifika plagg. Den andra spalten innehåller resten. Det brukar vara smink, deo, penna-papper osv.
Ibland skriver jag allt huller om buller, fast då med jämn handstil och regelbundna avstånd. Ordning och reda liksom, då missar man inget.

Så jag funderade lite på min situation vad gäller mina vänner. Jag har många vänner.
Jag tänkte att man har en vän för ett syfte, eller många syften. Tyvärr kanske är många syften egoistiska. Det gäller liksom att få ut bra saker av dem man umgås med, att vännerna ska få en att må bra, ge en energi. Vissa ger en mer positiv energi än andra, dem kallar jag bra vänner.
Jag listade upp mina bra vänner. Det visade sig att jag har många bra vänner också.
Så vad gör mina vänner bra? Detta är vad jag kom fram till.

Utan inbördes ordning:
M - Jag får känna mig viktig, som om jag verkligen behövs i hennes liv
E - Hon lyssnar på allt, tom jobbet, håller med om det mesta, en bra container, bollar där det behövs
P - Jag får kärlek och positiv uppmärksamhet
R - Jag får känna mig smart och duktig
M - Fyller behov jag inte visste att jag hade, ifrågasätter, och skapar därmed nya spännande behov
B - Ställer alltid upp när jag behöver hjälp, vi har exakt samma humor = viktigt
S - Någon som alltid lyssnar och verkar intresserad, även av oviktiga saker
B - Jag får råd om svåra saker, hon ifrågasätter och får mig att tänka
M - Tyst stöd, får mig att känna mig omtyckt och viktig
G - Får mig att skratta, ställer inga onödiga frågor
R - Nynära vänskap, vet inte vad jag ska plocka ut än


Alla dessa funktioner de har är ju superviktiga.
Steg två vore att skriva en lista på egenskaper jag saknar, eller snarare funktioner jag saknar, ifall jag skulle skaffa mig en ny vän. Men jag kommer inte på något. Hittills har jag allt jag behöver i dessa underbara människor.
Ni där ute, ni vet vilka ni är, jag tycker så mycket om er.

Jag ska slipa på en ny lista nu, hörs senare.

Dokumentera mera!

Som vanligt hade jag en bra och knepig frågeställning som jag tänkte skriva om när jag väl kom hem. En genomtänkt och fyndig förklaring till det.
Jag kom hem
-och inget.

Jag tänker så bra när jag är ute och går, är på väg. När man inte bara kan dra fram penna och papper och ens plita ner några stödord. Som när jag åker buss, eller sitter i något långtråkigt möte. Då när jag har möjligheten kommer inget.

Men när jag har bråttom, eller bara är på väg, då kommer massor, en miljon tankar om allt och inget. Det är lite synd faktiskt, jag hade velat ha ner mycket av det i skrift..

Jag har tänkt länge att jag vill köpa mig en liten videokamera att ha med överallt. Som det där gamla ungdomsprogrammet/dokumentären PS. Jag gillar tanken att prata med kameran om vad jag tänker på. Och än mer tycker jag om tanken att hela tiden dokumentera vad jag ser.
Som när jag står på busshållplatsen tidigt på morgonen, himlen är någonstans mellan ljusblå och skär, och jag ser ett streckflygplan, som är rosa. Det var fint, det hade jag velat filma. Eller när allt verkar mörkt och jobbigt på kvällen, men plötsligt! En tunn tunn månskära tittar fram och jag bestämmer mig för att köpa ett äpple. Jag vill komma ihåg de där stunderna, ge dem till mig själv om tjugo år, och visa mig, att såhär var jag. Det här var jag för tjugo år sedan, minns du?

Synd att jag verkligen inte har råd med en fin pytteliten videokamera. Jag har inte ens råd med skidbrallor. För jag är knakpank. Jävla lägenhet, jävla räkningar, jävla mig som inte vet vad jag gör.

Trevlig helg, vi ses under filten (eller det gör vi ju inte, för jag har ingen kamera)

Hejdå min vän

Min kollega tittar in och sägar att det är dags att säga hejdå till min vän.
Jag blir alldeles förskräckt och rusar upp ur stolen och ut till min vän. Inte redan... Jag kramar min vän och klappar på honom och tackar för allt han hjälpt mig med genom åren och blir nästan lite gråtfärdig för att han ska åka.

Det var nog ingen som tyckte om honom som jag gjorde. Han och jag har alltid haft ett väldigt speciellt förhållande. När ingen annan förstod, då pratade vi med varandra. När jag hade det tungt och mycket pappersarbete hjälpte han mig ur knipor som verkade helt olösliga. Han hade väldigt god hand med papper. Han har funnits där, hjälpt till, men ingen har tackat honom, mer än jag. Nu hade ingen råd med honom mer. Inhyrd hjälp, i två år, nu är det slut på sötebrödsdagarna. Adjö min vän.
Goodbye Sorteringsapparat.